Books

BÖCKER

artwork: https://martith.carrd.co/

Mest av allt retar hon en pojke som heter Ahren. Ahren är tystlåten, helst håller han sig för sig själv och sina böcker. Alla barn i Svalas klass retar Ahren, för han är inte som alla andra. Hans föräldrar är fortfarande i livet. Han är ett föräldrabarn.


Att vara föräldralös är en norm, i alla fall i Svalas värld. Hennes föräldrar reste ut till kriget efter att de fött henne, liksom många fattiga föräldrar gjort. Det är vad som förväntas av dem, och också vad som förväntas av Svala en dag. Om man älskar sitt land, då tar man värvning i militären och strider för sin frihet. Annars får man skämmas. Det gör Ahren, för hans föräldrar lever fortfarande.


Varje dag efter skolan tar Svala en speciell bok med sig ut i skogen. I skogen möter hon Ho-o, ett enormt, fågelliknande väsen som kallar sig själv för ”nutiden.” Fågeln lär Svala att läsa ur den underliga bok vars skrift bara Svala kan se. Fågeln lär Svala att manipulera materia.


Fågeln berättar historier om den gamla tiden för Svala. Den berättar att Svala har dessa underliga krafter för att hon härstammar ifrån de klaner som skapade den här världen. Svala vill veta mer om världen innan, och världen utanför de fronter där hennes landsmän krigar.

Svala blir vän med Ahren, pojken hon trakasserat. Hans föräldrar föder upp militärhästar, och bor med sina tre barn inte långt ifrån Svala. Ahrens äldre syskon går på militärakademin.

artwork: https://pandamadu.carrd.co/

Fågeln - synopsis


spoilers ahead!


I en värld som präglats av krig i flera tusen år finns ett land där krigets fasor inte är närvarande, med det stora undantaget att generationer av unga vuxna försvinner ut till fronterna, för att ge sina liv för sitt land. Bakom sig lämnar de mängder av föräldralösa barn.

 

Bland dessa barn finns en flicka de kallar för demon. Hon har hittat ett väsen, och det gör henne speciell: för väsendet lär henne mäktiga saker. Flickans land står inför stora reformer och inför dessa kommande förändringar tvingas hon ställa sig frågan: vem är vän, och vem är fiende?

 

Första boken utspelar sig i landet Shabala. Hur långt fram i tiden detta utspelar sig är oklart, men spåren efter ”den fjärde civilisationen” är nästan helt borta. Staten har förbjudit böcker ifrån den tiden, böcker som talar om månresor, partikelkollisioner och bevingade hästar. Men bland folket finns de med en nyfikenhet som inte slocknar så lätt.


Vi får följa Svala, en tolvårig flicka med olikfärgade ögon. Hennes klasskamrater har gett henne öknamnet ”demon.” Men det är inte bara på grund av hennes lustiga ögon, utan även för att hon är ett vildsint litet barn. Svala har inga vänner. Men det gör henne inget, för hon får all den uppmärksamhet hon behöver genom att bråka med sina klasskamrater. Hon slåss med pojkarna, retar flickorna och är uppkäftig mot sina lärare.


artwork: https://linktr.ee/selvagemqt


Svala visar Ahren sin hemliga fågel, och fågeln lär även Ahren att läsa. De två barnen vill resa ut i världen för att upptäcka den. De kommer överens om att de ska använda sina krafter för att stoppa kriget.

 

Vi får även följa kronprins Leonard och hans familj, uppe i landets svävande palats Arkensaal. Kronprinsens farfar är dödssjuk och det är snart dags för Leonard att ta över som kung. Kronprinsen är en upptagen man, och avsätter varken tid för sin son eller för makan han inte älskar.


Monarkin styr landet tillsammans med folkvalda ministrar, en domstol och en kongress, kallad Sensis. Men ministrarna styrs av pengar, och kongressen styrs av mystik som kronprinsen inte kan förstå. Ett uråldrigt sammarbete håller på att krakelera. 


Det sker förändringar i landet, faran tilltar på fronterna och de mystiker som utgör Sensis kongress varnar för hotet. Kronprinsen vill öka försvaret på fronterna, och skicka fler soldater som aldrig kommer att återvända. Ett missnöje, som länge sjudit under ytan, kokar upp.


Kronprinsens största motståndare är hans egen lillebror, CC. Med ett rött hjärta vill han se solidaritet, socialism och fred spira i landet. Prins CC har kontakter på marken. Bland det vanliga folket har han ett utbrett nätverk. Han vet att folket börjar misstro sin regering, en regering som skickar ut så många unga människor för att dö.


CC uppsöker Svala och Ahren, och kallar dem för mystiker. Svala och Ahren vet inte vad detta innebär, då de ännu inte vet att det finns fler som är som dem.


CC vill ha Svala och Ahren på sin sida. Han talar om en revolution, ett maktskifte inom landets gränser. Tillsammans ska de försöka få fred i landet.

            

CC berättar att kriget startade när landet Shabala stal ett biblotek ifrån de omkringliggande länderna. Ett mycket mäktigt biblotek, som idag finns hos Sensis kongress. Det är vad som gör dem så mäktiga. CC lovar Svala och Ahren att de ska få ta bibloteket till de andra länderna, så att de kan bli sams igen.


Men så dör konungen, och kronprinsen blir kung. Den nye kungen tar ett enväldigt beslut, och skickar ofärdiga soldater till fronterna. Han skickar Ahrens syster och bror till kriget, trots att de är så unga. I sitt raseri tar sig Ahren till palatset och hotar att döda kungen. Han visar upp sina krafter. Men trots sin övermänskliga styrka så blir Ahren övermannad av poliser och grips. Han ska avrättas.


Prins CC hjälper Ahren ur häktet, men efter det måste Ahren fly landet då han anses vara ett hot mot kronan och demokratin. Och kort efter att Ahren flytt, så får Svala höra att han blivit dödad strax utanför staden.


Svala genomför revolutionen vid prins CCs sida, tillsammans med fyra andra mystiker som går under namnet Dödsherdarna. De har studerat under den mäktiga varelsen Kirin – enhörningen – som kallar sig själv ”framtiden.” Dessa mystiker är Feras, en arrogant ung man som vägrar att lyssna. Maven, ett geni som inte vill annat än att vara med sina vänner. Ghoul, en ung kvinna som är lika stark och genialisk som Maven. Men hennes motiv är mörka, och hon har svurit att hämnas sin by som kungen lät bränna ner till grunden. Och det är Luka, en blind man som är fast beslutsam om att visa sig lika stark som sina vänner.  


Prins CC tar över makten över landet, och soldater skickas inte längre till fronterna. Men CC är inte som Svala trott. Svala får inte tillgång till Sensis biblotek som hon blivit lovad.


Det finns många föräldralösa barn i landet, som kostar för mycket pengar enligt CC. Så han skickar dem till kolgruvorna som billig arbetskraft. Svala förstår att hon begått ett misstag genom att hjälpa prins CC till makten.

    


artwork: https://martith.carrd.co/


artwork:

https://www.artstation.com/boryanayankova


I sin förtvivlan vänder sig Svala till den störtade kungen, som CC håller fängslad. Den störtade kungen säger att Ahren lever. Han säger att CC har ljugit för Svala, att hans män inte alls dödat Ahren. Ahren lever, men befinner sig utanför landets gränser. Den störtade kungen ger Svala ett brev, som hon ska ge till generalen. Generalen ska hjälpa Svala att hitta Ahren. För Svala får inte resa till fronterna. Där finns saker hon absolut inte får se, hävdar den störtade kungen.


Svala får träffa Sensis kongress. Deras salar ligger under kungapalatset. Sex stycken kvinnor, samlade runt en pool med en sköldpadda i. De kallar den för Minogame, dåtiden. Svala förstår att de är som henne, att även de är mystiker. Kongressen fördömer prins CC.  Svala lovar att hjälpa kongressen till makten.


Men CC hugger Svala i ryggen innan hon hinner göra detsamma. Svala lyckas fly. Hon bestämmer sig att ta sig till fronterna, hitta Ahren och med gemensamma krafter ska de störta prins CC som de hjälpt till makten.

 

När Svala når fronterna möts hon av enorma murar. De sträcker sig så långt hon kan se. Militärer välkomnar henne, och hon får se fiendesidan.


Utanför landets gränser finns inga människor. På andra sidan muren klöser monster. De är snabba, och är bara ute efter en enda sak: att döda och äta människor. De sover inte, leker inte och jagar varken hjortar eller vildsvin. De är enbart ute efter mänskligt kött. Och hela världen är full av dem. Militären har kallar dem chimärer.


Svala inser att murarna och militären är till för att skydda mänskligheten. För innanför dessa murar finns de sista som återstår av hennes art. Hon förstår att det inte finns någon diplomatisk lösning på kriget, och att det står mer på spel än hon tidigare trott.


Hon får också veta att Ahren klättrat över murarna, och nu befinner sig i ingenmanslandet bland alla monster. Med sina krafter till hjälp måste hon överleva här ute i chimärernas värld. Och hon måste hitta Ahren.

Kirin - synopsis


Spoilers ahead!


”Kirin” har sin början fem år innan Svalas berättelse i Fågeln utspelar sig, från Alexander Kaisers och Ilie Jägers perspektiv. Kaiser har precis antagit sin roll som general, men kämpar med att möta alla nya krav och förväntningar som kommer med den här nya utmaningen. Tätt inpå möter han ett hinder: en exceptionellt duktig soldat har begått ett grovt våldsbrott och hotas att avrättas. Kaiser räddar soldaten, Ilie Jäger, med löftet att han ska ta honom under sin vinge och forma honom till en perfekt soldat. Det visar sig vara svårare än han trodde. Kaiser kämpar med att ha kontroll över Jäger och hela landets armé.

 

Samtidigt kämpar Kaiser med en inre konflikt: traumat från kriget hemsöker honom och sätter press på honom att ta kontroll över soldaterna han förväntas leda. I sin relation med Jäger lär Kaiser sig vad det verkligen innebär att etablera ett jämställt band, var han behöver ta kontroll och var han behöver släppa taget. Genom detta kan han äntligen fullt ut förstå vad som förväntas av honom i sin roll som general, och han blir den ledare han behöver vara.

 

Vi återvänder till Svalas perspektiv precis när Lully-Raa Callaghan, som mördade Svalas farfar, jagar henne och tvingar henne utanför landets gränser. I tre år lever Svala i ingenmanslandet, bland människoätande chimärer, på jakt efter Ahren. När Svala tillslut hittar Ahren, är han inte den vän hon mindes honom som. Mörkret, som Fågeln Ho-o varnade henne om, har övertagit honom till fullo och syns i hans ögon. Han vill att Svala ska stanna med honom, hävdar att hon är tryggare med honom borta från alla fruktansvärda människor. Men Svala har ett mål: för att få fred i landet måste befolkningen få veta sanningen om världen utanför. Hon vill berätta för dem om chimärerna.

artwork:

https://www.artstation.com/boryanayankovaartwork: https://linktr.ee/gigichong_art/


Ahren går med på att följa med Svala, för att sprida sanningen. Han antyder att det finns en sanning hon inte inser, och Svala ifrågasätter var hans lojalitet ligger.

 

De två möter upp med en tredje mystiker: Feras, en av de fyra terrorister/dödsherdar som CC lät döda kungafamiljen. Med sig har Feras den tredje enheten, Enhörningen Kirin. Feras har sökt efter dem och Fågeln, men är också på jakt efter sköldpaddan Minogame. Då dessa tre enheter sammanförs kan ett mäktigt vapen skapas, kallat Draken, som är mäktigt nog för att ta sig an de tre återstående dödsherdarna.

 

Tillsammans med Feras tar sig Svala och Ahren till murarna igen, där de möter upp med militären. Under Kaisers vägledning planeras en kupp mot kejsare CC:s regim. Feras får lov att fortsätta sökandet efter sköldpaddan längs med murarna, samtidigt som Svala och Ahren värvas i armén för att undvika misstanke bland soldaterna.

 

Svala och Ahren blir inblandade i en politisk intrig inför ett kommande val i Shirin, som är en nyckelfaktor i den planerade militärkuppen. Partiledare Lia Myoung utmanar CC:s utvalda Ida Himawari om rollen som borgmästare. Lia har en tuff utmaning framför sig, då få vågar rösta på någon annan än den ledare CC valt ut, på grund av hotet från dödsherdarna.

 

Det blir uppenbart för Svala att hon måste ha militärens stöd för att genomföra sin plan. Men ärren från upplevelsen med CC sitter kvar, och Svala kan inte riktigt lita på dem. Svala försöker hålla ögonen på målet, men slits mellan politiken, militärträningen och sin egen plan. Samtidigt är Ahren opålitlig och hon finner sig vara ständigt på helspänn att han ska få ett våldsamt utbrott. Ahren vill inte förlåta andra för det som hänt, och vill att Svala inte heller gör det. Har han inte förlåtit henne heller? Under tiden Svala är hos militären, tappar hon bort sitt mål att kämpa för sanningen, då hon är så upptagen med att få alla att tycka om henne.

 

På samma sätt har Jäger blivit utnyttjad och skadad, men istället för att försöka bli vän med alla, skjuter han de flesta ifrån sig. På jakt efter andlig vägledning stöter han på Marcelaps, föreståndaren för ett karnevalliknande undersamhälle i staden Shirin.

 

Partiledare Lia har förlorat en strategisk by (Daegu) och en allierad grupp (Oktogongruppen) till CC. Därför måste Svala och de andra resa till Daegu för att övertyga dem om att inte handla med CC. På vägen dit kommer Svala i kontakt med Fågeln igen, och lär sig mer om Enigma. Med hjälp av dessa krafter river hon en viktig bro när CC:s soldater och några märkliga jättar försöker komma över den.

 

På grund av detta förlorar Lia Oktogongruppen. De får en chans att lappa ihop relationen, men på grund av Svalas och Jägers misstro, misslyckas de. Detta leder till att Lia övertygar Svala, Ahren och Kaiser om att göra en av dem offentlig. Lia hävdar att folket kommer våga lägga sina röster på henne om hon har en mystiker på sin sida, som kan mäta sig med dödsherdarna.

 

När Ahren avslöjar sina mystikerkrafter för folket, skapas panik då de är rädda för honom. Jäger går till Marcelaps för hjälp, och han lyckas avvärja misstankarna från Ahren. Men för detta kräver Marcelaps betalning av Jäger, och Jäger inser att han blivit utnyttjad igen. Efter ett andligt möte med några från sin klan, inser han att han antagligen kommer bli lurad och utnyttjad fler gånger, men att det inte kan hindra honom från att leva sitt liv.

 

Konflikten med Ahren tvingar Svala att inse vad hon verkligen behöver: hon har förnekat sitt förflutna, att farfar blev mördad och att hon känner skuld för det. Hon inser att hon blivit lurad av många, men att hon måste lära sig att lita på andra, utan att vara naiv. Hon inser att hon gjort misstag men måste förlåta sig själv för dem, men också lära sig av dem. Hon kommer säkerligen bli lurad igen, och göra misstag igen, men det kan inte hindra henne från att försöka. I och med det kan hon äntligen stiga in i den roll som vägen hon valt lett henne till: en ledarroll som fågelflickan.

 

CC attackerar staden och i striden med honom inser Svala att de slåss över samma sak: sanningen, landets själ och fred. Men CC vill införa fred genom kontroll, och Svala vill få fred genom frihet.